Nelli Cooman tegel

Nelli Cooman

Nelli Cooman

todayGeplaatst op 29-05-2023
Nelli Cooman

Over Nelli Cooman

Haar ultieme 'moment of fame' duurde exact zeven seconden. Die wereldtijd liet de Rotterdamse Nelli Cooman klokken op het EK indoor atletiek van 1986 in Madrid op de 60 meter sprint . Nog altijd is ze houdster van het Nederlands record op die afstand, al deelt ze die eer inmiddels met Dafne Schippers. In haar profperiode van 1984 tot 1995 werd ze twee keer wereldkampioen en zes keer Europees kampioen indoor. Cooman groeide op in het Oude Westen en woonde en werkte in Charlois. Als atlete was ze bekend om haar rituele gebed en kruisteken voor elke start en haar explosieve eerste meters. Sinds 1997 worden in Stadskanaal de Nelli Cooman Games gehouden en Nelli is ambassadeur van Stichting Roparun. 
 
Geboren: 6 juni 1964 (Paramaribo, Suriname)
Tegel gemaakt op 6 juni 1997 in Rotterdam (voor renovatie geadopteerd door Showtext/Emile Hilgers)

Nelli Cooman (interview januari 2022)

Tegel Nelli Cooman december 2021.jpg

Wat is er gebeurd met deze tegel?

De originele tegel is overgedragen aan Nelli. Een replica van de tegel, gemaakt als proeftegel voor een renovatieproject dat helaas geen doorgang vond, wordt mogelijk herplaatst in het Oude Westen, het Rotterdamse stadsdeel waar Nelli opgroeide.

(Laatste update augustus 2022, foto gemaakt december 2021)

.

Tegel Nelli Cooman.jpg

De proeftegel, gemaakt met behulp van een 3D-scan en een mal voor een mogelijke verhuizing van de Walk of Fame naar de West-Kruiskade. Onderstaand een link naar een fimpje, waarop aan het eind ook de proeftegel te zien is.

https://www.youtube.com/watch?v=PCO3dQbjl3U